Historia

Uusi aika on astunut perinteikkääseen Ylhäisten leipätehtaaseen. Korkealle kalliolle rakennettu jyhkeä talo muuttui sisustustehtaaksi vuonna 2004 salolaisen yrittäjän Pasi Paakkosen toimesta. Tähän asti valikoimassa oli ollut ainoastaan laaja mattovalikoima, mutta uudistuksen jälkeen saman katon alta pystyy nyt hankkimaan sekä matot, huonekalut, verhot että muut sisustustuotteet. Lisäksi talossa toimivat omat ompelimo-, kanttaus-, stailaus- ja sisustussuunnittelupalvelut. Kantavana ajatuksena on, että asiakas pystyy valitsemaan kerralla koko tarvitsemansa sisustusratkaisun.

Neljässä vaiheessa toteutetun tehtaan ensimmäinen osa valmistui vuonna 1927 ja viimeisin laajennus tehtiin 1980-luvulla. Kovin suurta remonttia ei hyväkuntoinen rakennus tarvinnut ja tärkeää oli myös, että vanhat, arvokkaat tilat saatiin uudelleen käyttöön. Nyt on edessä sisustustehtaan aika ja salolaiseen identiteettiin kuuluva rakennus on jälleen aktiivikäytössä.

Talossa on neljässä kerroksessa yhteensä 3 600 neliötä ja vinttiin rakentui tilava varasto. Tilaa tarvitaankin paljon, sillä varastossamme on noin 20 000-30 000 mattoa. Maahantuomme mattoja mm. Intiasta, Egyptistä ja Belgiasta. Lisäksi tuotteita tulee myös Kiinasta, Saudi-Arabiasta, Kreikasta ja Virosta. 

 

Ylhäisten Tehtaat Oy 1898-1993

Näkkileivästään tunnetuksi tullut salolainen yritys perustettiin vuonna 1898. Aluksi sillä oli mylly ja tiilitehdas. Myöhemmin tuotantoa laajennettiin sahalla ja vuonna 1927 leipätehtaalla, joka sittemmin jäi yhtiön ainoaksi toimialaksi. Yritys muutettiin Ylhäisten Mylly- ja Tiilitehdas Oy -nimiseksi osakeyhtiöksi vuonna 1919. Viimeisin nimimuoto, Ylhäisten Tehtaat Oy, tuli käyttöön vuonna 1928.

Suomen Sokeri osti Ylhäisten Tehtaat 1987, jolloin toiminta Salossa jatkui itsenäisenä yhtiönä. Kolme vuotta myöhemmin näkkileivän valmistus siirrettiin Cultor-konserniin (ent. Suomen Sokeri Oy) kuuluneeseen Kotkan näkkileipätehtaaseen. Samaan aikaan alkoi Ylhäisten Tehtaitten alasajo yhtiönä, mikä päättyi sulautumiseen Vaasanmylly Oy:öön 1990. Kaupparekisteristä yhtiö lakkautettiin 24.11.1993.